månadsarkiv: november 2013

Hög arbetslöshet bland unga

Sedan 2008 har arbetslösheten bland unga människor ökat med det dubbla i Sverige och vi kan stå inför en sysselsättningskris. Faktum är att Sverige har en av de högsta siffrorna i Europa när det kommer till arbetslösa ungdomar. Så många som nästan 18% av landets unga går utan jobb och det spekuleras vilt om vilka anledningar detta beror på samt vilka åtgärder som ska tas till. Detta är givetvis ett hett ämne nu inför valet men frågan är om vi kommer få se någon större förändring framöver.

Vad beror den höga arbetslösheten på?

Bland de arbetslösa räknas även heltidsstuderande ungdomar, vilket kan tyckas vara felaktigt då dessa är fullt sysselsatta. Pga den tuffa arbetsmarknaden så kan det ökade antalet helstuderande ungdomar vara en av anledningarna till den ökade arbetslösheten. Eftersom kompetenslösa arbeten minskas, måste fler ungdomar studera på högskolan för att ha chans att få jobb. En annan anledning som det spekuleras kring är de skyhöga arbetsgivaravgifterna. Företag försöker att hålla nere antalet anställda för att sänka sina lönekostnader. En heltidsanställd med en lön på 20.000kr kostar närmare det dubbla för företagen pga de höga arbetsgivaravgifterna. Arbetsgivaravgifterna för unga har dock tillfälligt sänkts men inget tyder på att det givit någon större effekt på arbetsmarknaden.

En långsiktig lösning på arbetslösheten

Ett stort problem som Sverige har är att det startas på tok för lite företag. Eftersom det inte tillkommer nya platser med chans till arbete och att fler företag försöker spara in på kostnader, så påverkar det arbetslösheten väldigt starkt. Den största och förmodligen enskilda anledningen till att fler inte startar företag, är för att det helt enkelt är för svårt i Sverige. För att följa myndigheternas krav och regler, måste en ensam företagare lägga tiotals timmar i veckan, bara på att arbeta med bokföring och redovisning. Reglerna för bokföring är också så komplexa att de mest erfarna företagarna inte har full koll på vad som gäller och inte. Ett etablerat företag har i regel råd att anlita en bokföringsfirma, medan ett nytt företag inte har en chans till att få rum med kostnaden i en budget. Pga detta avskräcks Svenskar från att starta företag och att förverkliga sina drömmar. Här borde man sätta in en ordentlig åtgärd som underlättar för nystartade företag, så att dessa kan fokusera 100% på sin verksamhet, sina produkter och tjänster. Vi behöver mer jobb och således fler företag.

Om man vill hålla sig uppdaterad om hur arbetslösheten utvecklas i Sverige bör man bokmärka sidan www.Nyheterna.org där man bloggar aktivt om arbetslöshet och andra relaterade ämnen.