månadsarkiv: februari 2014

Svenska mäklare i Spanien skriver på unikt kontrakt med spansk storbank

Spanskafastigheter.se har skrivit på ett unikt kontrakt med den spanska storbanken La Caixa.

 

La Caixa har beslutat att satsa stort på utlandet i allmänhet och börjar sin satsning i Sverige. I samband med att man öppnar en ”International Brokers Portal” behöver man en ”bro” in i Sverige och spanskafastigheter.se har alltså valts till att bli denna bro, och blir de första utländska mäklarna som tilldelats ”International Brokers License”. Detta öppnar fantastiska möjligheter för svenskar som planerar att köpa bostad i Spanien (samt för investerare som letar efter hotell och land etc. i Spanien).

 

”International Brokers License” innebär bland annat att Spanska Fastigheter får tillgång till bankobjekt före andra mäklare, och att man får ensamrätt att sälja vissa objekt. För svenskar som annars inte hade haft råd innebär detta en stor möjlighet att göra ett riktigt fynd i Spanien. Vissa lägenheter i bland annat populära områden som Costa Blanca säljes för 200-300 000 SEK. LaCaixa bank har för övrigt bankkontor i samtliga spanska provinser och erbjuder svensktalande service till alla kunder som skickas till dem från Spanska Fastigheter. Detta gäller såväl matchande av objekt via e-post som visningsresor.

 

Samarbetet mellan Spanska Fastigheter och La Caixa innebär också att svenskar erbjuds att låna upp till 90 procent av köpesumman av banken. Även ansökningar av banklån behandlas av svensktalande personal, och man får svar inom 3 dagar efter ansökan.

 

Dessutom erbjuder den spanska banken villkor som matchar de bästa lånevillkoren i svenska banker. Det finns heller inga krav på att man måste låna minst x summa Euro eller minst 50 procent av köpesumman, som hos den enda egentliga konkurrenten för närvarande: danska Nykredit, läs mer här.

 

Med ett starkt låne-alternativ till Nykredit och med en databas med tusentals bankobjekt över hela Spanien, nedsatta med upp till 65 % (marknaden överlag i Spanien har annars sjunkit cirka 45 %), stärker Spanska Fastigheter ytterligare sin position på den svenska marknaden.

Reglerna kring Läxhjälp fortfarande snedvridna

När RUT-avdraget infördes år 2007 var det tidigt många som började utnyttja detta för att få billigare barnpassning. På så vis skulle Skatteverket bland annat konkurrera med alla som tjänade extrapengar men där inkomsten var svart. Enligt skatteverket var barnpassning okej så länge som barnet var maximalt 15 år eftersom barn/ungdomar över den åldern skulle kunna klara sig själv. Det samma gällde läxhjälp. Man fick som företagare erbjuda läxhjälp till barn under 16 år men inte över.

Detta blev en något snedvriden hjälp så läxhjälpen inte nådde de ungdomar som kommit in på gymnasiet. Detta var något som läxläsningsföretag propagerade för att det var fel. Varför erbjuda hjälp till bättre studier men inte hela vägen fram?

Framgången kom när reglerna ändrade i början av 2013. Då var läxhjälp även godkänd att användas av gymnasieelever för att få RUT-avdrag på. Är det då rättvist nu?

För det första kan man hävda att RUT-avdrag för läxläsning blir en klassfråga som gör att vissa inte har råd. Den debatten kommer man inte ifrån men den gäller allt här i samhället. Det kommer alltid finnas saker som vissa inte har råd med. Detta oavsett om det handlar om saker eller tjänster.

Men det andra är att läxläsning enbart går att få RUT-avdrag för om man är i hemmet. Det är märkligt. Om man sitter i sitt hem och gör sin läxa så kostar det hälften så mycket som om man genomför läxan 50 meter bort på ett fik. Eller varför inte i en lokal som ser ut som en skolsal?

För det är just där som det faller. Genom att man måste vara hemma så kan läxföretagen bara ta emot 2 elever samtidigt. Det är få som kan ta emot 20 kompisar i ett hem. Skulle man däremot få erbjuda läxläsning i en sal som är byggd för att ta emot många personer skulle priset kunna bli extremt billigt. Idag kostar en timme ca 400kr. Efter RUT blir det 200kr. Är man dessutom 10 personer som delar på det betalar man 20kr i timmen. Då kan man knappast skylla på att det kostar för mycket.

Men än så länge så handlar RUT enbart om att gynna de som har möjlighet att ta hem en privatlärare. De som enbart vill ha hjälp själv eller i en mycket liten grupp. Vill man göra något gemensamt, hjälpas åt och få ner kostnaden – Då ska det visst vara svårare.

Missbruk av anställningsstödet?

Anställningsstödet är ett ekonomiskt stöd för infördes för några år sedan för att öppna upp dörrarna till de som har haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det handlar om personer som varit borta länge från arbetsmarknaden och därmed kommit in i arbetsförmedlingens system i sådan utsträckning att man klassas att man måste få extra hjälp.

Detta betyder att man som arbetsgivare får en morot att anställa dessa personer. Men man ska då komma ihåg att stödet inte gäller för evigt utan det är ett stöd som gör att man kan lära upp personen under en viss period och därefter förhoppningsvis vill anställa honom eller henne. Visserligen är perioden ganska lång men det finns ändå en begränsning.

Tanken från politikerna att gynna de som har det svårt kanske var god från början men under våren 2013 lyftes frågan upp allt tydligare om reglerna borde justeras.

Det som hände var att taxibolag i Göteborg hade brist på förare. De lade då ut en annons på arbetsförmedlingen om att de sökte förare med taxibevis. Att ha krav på detta ses ju som en självklarhet men det andra kravet var det som fick folk att rynka ögonen. Det andra kravet var nämligen att personen även skulle ha något slags anställningsstöd. Man sökte alltså i första hand personer som var billiga att anställa.

Å ena sidan kan man se detta som att företagarna tar etisk ställning och vill hjälpa de svaga i samhället. Å andra sidan kan man lika gärna se det som att de enbart ser den ekonomiska vinningen. Frågan blir då – vad gör de den dagen stödet försvinner.

Genom att undersöka den frågan kan politikerna få en tydligare bild av hur stödet används och om det får den funktion som är tänkt.

Är det då rätt eller fel att annonsera så som taxibolaget gör? Var det så politikerna tänkte när de ordnade stödet?  Den frågan låter jag vara obesvarad.

 

Söka, finna och bibehålla motivation (Gästinlägg)

Du vill gå ner eller upp i vikt, du vill bli smalare, starkare eller mer tight i kroppen. Många kommer till gymmen/passen på fitnesscentret direkt efter jul eller efter den härliga sommaren, där man unnat sig massa godsaker så som mat, godis och även alkohol.

När man dyker upp på fitnesscentret direkt efter en längre ledighet känner man sig taggade och peppad. Man har tagit tag i träningen och i stor del även i kosten. Man kanske tänker sig mer för vad man stoppar i sig under vardagarna i alla fall Träningen håller i så där 3-6 veckor, sen kommer lite värk där en lite förkylning, eller man har en klipptid hos frisören etc etc.. ursäkterna är många. Den ena dagen efter den andra går och vips så har man varit borta från träningen i flera veckor. I och med det så har man också börjat slarva med kosten, ”unnar” sig en kaka till kaffet, tar lite mer mat bara för att det är så gott m.m.  Ursäkterna fortsätter och fortsätter samt att vikten med all sannolikhet går åt fel håll.

Vad ska man göra då för att inte hamna på ”ursäkts sidan” utan fortsätta bibehålla sin träning goda kostvanor.

Sätt upp rimliga mål ( inte att tappa 5 kg på en vecka) utan att se det långsiktigt.

Planera in din träning, bestäm dig för hur många dagar i veckan du vill träna, ( även det ska inte vara orimligt i förhållande till familj, barn, vänner etc) 2-3 dagar kan vara alldeles perfekt för att få in en rutin.

Prata med dina närmaste i familjen och tala om vad det är för förändring du vill göra och varför, försök få med dem så att de stöttar dig.

Ta hjälp av en PT för kostupplägg som är anpassat efter just dig, alla människor är olika och behöver också olika mängd protein, kolhydrater och fett. Allt även beroende på målet. Ta även hjälp med ett träningsupplägg, om du inte har full kontroll själv.

Att träna på gym är lättare att planera in då det inte är några fasta tider att passa bort sett från öppettiderna. Men som med passklasser så är det fasta tider och det kan innebära stress. Stress är inte bra vare sig för en  viktnedgång eller viktuppgång syfte, Stresspåverkar det mesta på ett negativt sätt och även där kanske familjerelationer eller jobb, vilket också i slutändan kan leda till sömnbesvär etc.

Planering är A o O.

När ni sen har kommit i gång med träningen, försök hela tiden sträva framåt, se till att utmana er själva i träningen, se till att inte avvika från den inplanerade träningen. Motivation hittar man på nätet på bloggar ex Sussisfitness Där kan man läsa om en tjej som gjort en resa från att hjärtklaffsopererats till att stå på en fitness scen. Där viljan aldrig ger upp utan strävan framåt alltid finns.

Tro på dig själv!!

/ Sussi