månadsarkiv: mars 2014

Politikerna är mest ideologiska i teorin

Idag fastnade jag för en artikel från 2012 men som egentligen är lika aktuell fortfarande. Det var SVT som genomförde en undersökning om hur åsikterna kring och efterfrågan på läxhjälp för skolungdomar var. Ett förslag hade kommit in till regeringen om att RUT-avdraget för läxhjälp även skulle gälla för gymnasieungdomar och inte bara för grundskoleelever som tidigare. Detta genomfördes sedan och från 2013 har det varit möjligt att dra RUT-avdrag för denna tjänst.

Men hur såg föräldrarna på detta och var det någon politisk skillnad?

Frågan var ”Kan du tänka dig använda dig av läxhjälp?” och 48% svarade nej.  I första skedet kan man tro att de flesta svarade detta eftersom de inte ansåg sig ha råd men så var inte fallet. För ett alternativ var just ”har inte råd trots subvention” och det var bara 2% som svarade detta.

Det handlar alltså om en ideologisk fråga där man anser att skolan ska ta detta ansvar. Det blir än mer tydligt när man ser till partitillhörighet på de som svarade. Av moderaterna var det 40% som svarade nej och samma siffra för V var 70%. Detta speglar mycket tydligt vad partierna ansåg om läxhjälp detta år. Vänsterpartiet var det parti som överlägset var mest emot detta, moderaterna mest positiva. Det enda som kan överraska är att det var så många moderater som ändå svarade nej på frågan.

Slår man ihop partierna i de två olika blocken så blir det ännu mer tydligt hur de stod i frågan. 56% av de borgliga skulle använda sig av avdraget eller skulle göra det om behov uppstod. Detta ska jämföras med 37% för det röda blocket.

Men stämmer denna undersökning? Troligtvis inte.

Så länge något inte är infört kan man stenhårt hålla på sina ideologiska ideal. Men hur blir det sen?

Det är lätt att säga att skolan SKA ge den hjälp man vill ha. Det är lätt att säga att uppkomsten av allt fler läxhjälpsföretag är ett tecken på att skolan får för lite pengar och att allt skulle lösa sig genom att tillföra mer medel till skolan.  För antalet av företag som erbjuder läxhjälp har verkligen ökat de senaste fyra åren. Och detta på grund av en stor efterfrågan. Inte bara på hemundervisning utan även kurser och träning i grupper. Vilka tjänster som erbjuds av ett av de största företagen i går att läsa vidare om här och visst är det uppenbart att utbud och efterfrågan går hand i hand.

Men av de som sa att de inte skulle anlita läxhjälp – hur många har idag gjort det så här några år efteråt? Troligtvis en hel del. För vad gör man när barnet inte hänger med i skolan och hjälpen inte finns? När lärarna säger att de gärna vill ge extrastöd men att resurserna inte tillförs till skolan. Hur många sitter och håller på sina ideal så hårt att man hellre offrar sina barns framtida skolgång? Detta oavsett om det handlar om att man siktar på att klara av skolan eller om man vill ha riktigt höga betyg för att nå den utbildning man vill.

Det är nog inte så många. Det är nog så att man lättast är ideologisk i teorin. När det blir praktiskt ser man om sitt eget hus i första hand.

E-handeln växer men känner du till lagarna?

Det råder något av en boom vad det gäller e-handel i Sverige.

Varje nyföretagarcentrum i Sverige svämmar över av ivriga aktörer som vill slå sig in på marknaden. Bankerna kapitaliserar genom att presentera e-handelskoncept, och det popppar hela tiden upp olika typer av ”hyr-lösningar” för e-butiker, och till och med kommuner har gett sig in den nya E-handels-boomen. I Ale, Västra Götaland, har man skapat en infrastruktur som innebär att i princip allt, från hur man ska ranka sina e-butiker i Google till fraktservice ryms inom ett och samma tak.

Man skulle kunna tro att denna boom skulle ha kommit för flera år sedan, men faktum är att svenskarna varit, i en internationell jämförelse, lite sega med att anpassa sina inköpsmönster och gå över till online-handel fullt ut. De senaste åren har man dock i att större utsträckning börjat göra sina inköp, även av sällanvaror, via nätet och man räknar med att e-handeln kommer fortsätta öka i flera år ytterligare.

I dessa tider kan det vara på sin plats att ta en titt på vilka lagar och regler det är som gäller egentligen på Internet. Vad många inte känner till är att köplagarna som reglerar nätehandeln är mer till konsumentens fördel än traditionella köplagar.

Näthandeln faller under distansköplagen som bland annat:

  • Innebär 14 dagars returrätt (såvida den inte kostat under 3000 SEK).
  • Man behöver inte betala frakten om varan gått sönder under frakt (det är ganska vanligt att TV-apparater går sönder under frakt).
  • Man har sju dagars ångerrätt inom all E-handel inom EU.
  • Ångerrätten gäller även kläder eller skor som inte passar. Detta är annars en stor anledning till att många inte köper sina kläder online. De tror att de måste behålla plaggen om de inte passar.
  • Man får köpa receptfri medicin i ett annat EU-land (dock ej narkotikaklassade sådana).

Läs mer om vilka lagar och regler som gäller för E-handel.

RUT för exempelvis flyttstädning – Är det rätt väg att gå?

Det började med att ROT-avdraget infördes för att i första hand minska på svartjobben inom byggbranschen. Dessutom skulle det ge en välbehövligt skjuts för denna arbetsgrupp. Men man ska komma ihåg att det var det första argumentet som det främst infördes. Vore det för att hjälpa en arbetsgrupp i första hand borde hjälpinsatser för länge sedan införts till många andra grupper, verkstadsindustrin bland annat som tydligt bantas år från år.

Sedan kom RUT som är avdrag som går att göra för hushållsnära tjänster. Bland dessa är städtjänster som flyttstädning och hemstädning störst. Även här handlade det till stor del om att stävja svartjobbet.

Ett avdrag som gynnar alla privatpersoner kan väll inte vara fel, eller? Problemet är att RUT slår snett. Som vanligt, i dagsläget, så är det de som arbetar som främjas. Men det är också de som har pengar till att anlita städhjälp. De kanske till och med hade haft råd utan RUT-avdrag för flyttstädning, hemstädning, ombyggnationen eller vad man nu dragit av för. De som inte har så mycket pengar har betydligt svårare att utnyttja skatteavdraget. Men det är ju de som skulle behöva det mest.

För det första måste man ha betalat skatt eftersom detta är ett skatteavdrag. Som mest får man dra av 50.000 genom ROT- och RUT-avdragen per år vilket gör att man alltså måste betalat in denna summa i skatt. Med andra ord ska man tjänat ca 150.000kr. Det kan tyckas vara en låg summa många nya på arbetsmarknaden samt pensionär når inte upp till den summan. Samtidigt är det kanske de gamla som har störst behov av hjälp med flyttstädning och hemstädning då dagens hemtjänst knappast kan fylla hela detta behov.

För det andra kan man fråga sig om en yrkesgrupp ska premieras för dåligt beteende. Ser man det så vore det bäst om fler yrkesgrupper började jobba svart. Skulle regeringen ha samma inställning skulle alltså den yrkesgruppen också få RUT-hjälpen.

Så ett avdrag som gynnar en yrkeskår som varit ute i gråzonen allt för länge och som sedan gynnar de som har pengar och därmed inte behöver ha någon rabatt. Är det rätt väg att gå?

Suget efter It-utvecklare växer i Norge

I Sverige hävdar branschen att man skulle kunna anställa 10 000 inom It-branschen… om kompetensen fanns. De som har en exceptionell talang och/eller bred erfarenhet växer dock tyvärr inte på träd. Detta är ett stort problem som kommer att bli svårlöst.

Samtidigt lockar utlandstjänster utvecklarna. Det är då främst Norge, med sina skyhöga löner, som lockar.

Jan Nilsson på itjobb.eu som anställer i Norge säger att ”man letar med lys och lykta efter svensk arbetskraft i Norge. Trenden är dock att man söker alltmer kvalificerad personal. Ingenjörer till Off Shore-industrin, och erfarna eller mycket talangfulla utvecklare till IT-brancshen”.

Till exempel har en fransk aktör nyligen gått in i Norge och har som målsättning att anställa 1000 IT-konsulter, främst utvecklare, fram tills 2015. Det är först och främst Sverige man vänder sig till för att hitta personal. Profilen man främst söker är mjukvarututvecklare med 4-10 års arbetslivserfarenhet, killar och tjejer som ”brinner för att programmera”.

 Samtidigt växer företag som Github, som har sin bas i Kalifornien men anställer de mest talangfulla utecklarna i världen oavsett var man bor. Asynkrona arbetslag som jobbar hemifrån online hör framtiden till. En realitet som kan hota branschens utveckling i Sverige.
Främst är det en fara för den svenska IT-branschen om man inte hänger med i löneutvecklingen.