månadsarkiv: augusti 2014

Bläck till bläckpatroner dyrare än champagne

Den som går in på Systembolaget och köper den dyraste champagnen får betala ca 5000kr för en liter. Det kan tyckas vara dyra droppar men är ingenting mot vad skrivarbläck till bläckpatroner kostar. De som håller sig till att köpa originalpatroner får nämligen betala närmare 16000kr per liter. Nu går visserligen en liter champagne åt snabbare än vad färgen i en färgpatron gör men det är ändå många som upprörts över att färgen kan vara så dyr.

En av de som försvarar de höga priserna är HP:s affärsområdeschef (Andreas Granath) som menar på att man inte ska göra en sådan jämförelse. En normalkonsument gör av med bläck för cirka 500kronor på ett år vilket alltså inte är i närheten av en liter. Det är därför som att jämföra äpplen och päron när man jämför champagne med bläck till skrivare.

Men frågan kvarstår – Varför är färg till färgpatroner så dyra?

Enligt fabrikörerna finns det flera olika faktorer som spelar in:

  • Utvecklingskostnad

Enligt Granath tar det ungefär tre år för HP´s tekniker att ta fram ett nytt bläck. Det innebär mycket stora utvecklingskostnader vilket betyder att priset på bläcket inte bara ska spegla tillverkningskostnaderna utan även forskningen innan tillverkningen kan påbörjas.

  • Skrivarna är för billiga

Idag tjänar tillverkarna av bläckstråleskrivare nästan ingenting på försäljning av dessa. Prispressen är mycket hård inom elektroniksektorn vilket har resulterat att företagen istället tar ut högre förtjänst på omkringliggande produkter. Detta är inte något som branschen förnekar utan även Granath säger detta i en intervju till Råd & Rön i januari 2011.  Han lyfter upp att det är färgpatroner och papper som företagen bland annat får ta vinsterna på då det inte är möjligt på skrivarna.

Finns det alternativ?

Både den svenska tidningen Foto och den engelska konsumentrådtidningen ”Which?” har genomfört oberoende tester och bägge kommer fram till att bläckpatroner som är original många gånger inte har någon högre kvalité än de kopior som erbjuds på marknaden. Genom att köpa butikernas egna märken eller andra lågprismärken kan man spara kring 50% av priset vilket i längden betyder att man kan spara en hel del.  De som köper färgpatroner för den genomsnittliga femhundringen behöver alltså enbart lägga ut 250kronor per år. Detta utan att det ger något sämre resultat.
Det går även att pressa priset ytterligare genom att köpa så kallade budgetpatroner. Med dessa får man sämre bildkvalité än både originalpatroner och dess kopior. Däremot är dessa upp till 30% billigare än kopian.

Ett exempel:

Bläckpatron Canon Pixma ip5300 Gul patron

Original – 155kr

Kopia – 89kr

Budget – 49kr

Den som väljer att enbart köpa budgetpatroner under ett år kommer spara så mycket pengar att man med gott samvete kan köpa en flaska champagne per år – även om man inte behöver välja den dyraste flaskan.