månadsarkiv: september 2014

E-cigaretter blir alltmer kontroversiella

Redan i fjol så beslutade Läkemedelsverket att ett 30-tal e-cigarett-märken skulle avkrävas ett godkännande som läkemedel innan deras produkter kan marknadsföras och säljas. Sedan slog Förvaltningsrätten fast att Läkemedelverkets beslut var helt korrekt. Nu har dock det skånska företaget överklagat domen i Kammarrätten vilket gör att de kan fortsätta få sälja sina produkter under tiden.

Marknaden för e-cigaretter ser dock inte lika ljus ut som den gjorde för bara något år sedan (då de figurerade i alla medier och Facebooks medgrundare köpte aktier i ett e-cigarettbolag för flera miljarder etc) då de lanserades som en revolutionerande produkt i kampen mot vanligt cigarettrökande.

Flera länder har redan förbjudit produkterna och WHO vill se en mycket hårdare reglering från bland annat EU (som hittills låtit varje enskilt medlemsland besluta själv). Den svenska regeringen har dessutom tillsatt en utredning huruvida produkterna ska klassas som tobak eller läkemedel som kommer vara klar under första eller andra kvartalet 2016.

Läs om faror och fördelar med e-cigaretter.

I dagarna publiceras dessutom en ny undersökning från Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City” som visar att cancerpatienter som röker e-cigaretter har lika svårt att sluta som de som röker vanliga cigaretter. Dessutom är nikotinberoendet större hos de som röker e-cigaretter.

Samtidigt måste man ju undra vem som sponsrar denna undersökning. Det är ju trots allt inte nikotinet i sig som orsakar cancer. Motståndet mot denna nya, relativt harmlösa produkt framstår som alltmer bisarr och man kan inte bli annat än lite konspiratorisk.

E-cigaretter verkar gå ungefär samma osäkra, och utdragna öde till mötes som elbilar (den första elbilen byggdes redan på 1800-talet!). Alla vet att det är en nyttigare, renare produkt, men det är penningstarka krafter i bakgrunden som vill annat.

Att hävda att man bör förbjuda e-cigaretter för att de uppmuntrar till ett beroende, eller eventuellt försvårar det för nikotinbrukare att sluta med nikotin är ett ganska ihåligt argument när man tar i beaktande att cigaretter, det vill säga gammeldags cigaretter med tjära och ett hundratal andra cancerframkallande ämnen, dödade fler människor under 1900-talet än såväl första som andra världskriget tillsammans!

Diskussioner kring stundentflakens varande

Det här med att åka på studentflak kommer kanske inte vara en självklarhet så länge till. Det blir allt hårdare restriktioner i Stockholmsområdet och nu även en politisk fråga som väcker känslor. De flesta ser fram emot att åka på flaket tillsammans med sina klasskamrater och det har faktiskt blivit en tradition. Man dekorerar flaket med björkris, ballonger och girlander. Det är idag väldigt viktigt att välja en förmedlare av studentflak som följer aktuella regler så studentflaksfirandet blir så roligt och långvarigt som möjligt. Kanske har klassen skrivit på ett större tygstycke som man hänger upp på lastbilens sida. Det är många traditioner kring studenten. Släktingar och vänner reser ofta från långt håll för att besöka och gratulera. För den som tar studenten är det en stor händelse. Man lägger flera år av studier bakom sig och öppnar upp för nya möjligheter.

Början på något nytt

Studenten är slutet på en epok och början på en ny. Det är nu som man börjar fundera på att flytta hemifrån och kanske börja studera på annat håll. Kanske vill man resa lite och tar ett uppehåll innan man studerar vidare eller så vill man börja arbeta direkt. Studentdagen är ett minne för livet och därför är det många som planerar den i väldigt lång tid innan. Det ska inhandlas mat och dekoreras. Beställas studentflak att åka på och en rad andra aktiviteter som ska ske under dagen. Musiken är också en viktig del för stämningen. Musik är faktiskt en konstform som blivit så pass vanlig och varierande att den ny också ofta innehåller någon form av budskap. Man känner igen sig och skapar minnen till låtar man hör. Musiken är en kultur som i flera religioner går i arv. Under studenten skriver man ofta egna låttexter som passar in på sin klass. Kanske skapar man en mixad spellista till flaket eller så hyr man in en DJ som spelar.

Studentflak kan bli förbjudet

När studentflaken framförs sätter det ofta stopp för mycket av den övriga trafiken i staden. För att andra ska kunna ta sig fram har man nu förbjudit student trafik på flera platser i Stockholm. Flaken orsakar svårigheter får brandkår och andra utryckningsfordon som måste kunna ta sig fram. Det är nu tredje året i rad som detta förbud existerar och troligtvis inte det sista. Stockholms Stad gick inför flaksäsongen 2014 ut med en guide om vart studentflak är förbjudet för att underlätta för alla firande och även medtrafikanter. Tillfälliga vägskyltar har placerats ut och förbudet gäller under hela säsongen för studentfirandet. Polisen övervakar att beslutet följs och gator som förbudet gäller på är exempelvis, Sergels torg, Sveavägen, Hamngatan, Kungsgatan och Klarabergsgatan. För att hålla sig uppdaterad innan man ger sig ut på studentdagen rekommenderas att man kikar in på guiden för att se vilka gator som man ska undvika just i år.

Hur står sig politikerna på bild?

Någon månad innan valet skulle hållas 2014 tämligen tapetseras Sverige med bilder och foton på partiledare och partisymboler. Alla partier gjorde sitt bästa för att locka väljarna att just rösta på dem. Professionella fotografer har lagt ner timmar på att förmedla rätt budskap på affischerna. De har sedan fått framkalla foto efter foto tills de är helt nöjda med resultatet. Men blev det bra? Blev dessa foton lyckade? Enligt Torhammar (P3-profil) lyckades partierna olika bra. Han analyserade nämligen alla partiers valfoton innan valet. Foton som sedan trycktes upp på allt från busshållplatser till plakat.

Enligt honom misslyckades bland annat KD rejält i utformningen. Det händer inget och den känns intetsägande menar han och syftar då på det foto när Hägglund står framför en rad bilar (suddig bakgrund) med texten ”Jämställdhet – Ingen tvångskvotering” eller ”Små barn behöver små grupper”.  Torhammer ger dessa betyg två av fem.

En politiker som lyckades något bättre på sina fotografier var Reinfeldt som i alla fall kröp upp till en trea. Däremot tycker han att de känns ”upprepliga”.

När Löfven äntrar scenen går Torhammar tillbaka till de sämre betygen. Han ger en två till de förstorade foton som visar honom och ytterligare medlemmar i partiet. ”Känns otydligt med vaga leenden” skriver han.

Den politiker som får bäst betyg är Jonas Sjöstedt. Inte egentligen utifrån hur han ser ut på fotot utan för den kaxighet som förmedlas med budskapet ”Inte till salu”. För många ungdomar kopplas det samman med uttrycket ”Mig äger ingen”. Något som säger att man står på egna ben, klarar sig själv och på egen hand.

Ingen får alltså toppbetyg och det är bara att erkänna att det inte är lösningen att framkalla foton med partiledarna som är lösningen för att få många väljare. Kanske skulle de tänka helt tvärtom. Vad sägs om vanligt folk? Folk som inte har 150.000kr i månadslön.