Diskussioner kring stundentflakens varande

Det här med att åka på studentflak kommer kanske inte vara en självklarhet så länge till. Det blir allt hårdare restriktioner i Stockholmsområdet och nu även en politisk fråga som väcker känslor. De flesta ser fram emot att åka på flaket tillsammans med sina klasskamrater och det har faktiskt blivit en tradition. Man dekorerar flaket med björkris, ballonger och girlander. Det är idag väldigt viktigt att välja en förmedlare av studentflak som följer aktuella regler så studentflaksfirandet blir så roligt och långvarigt som möjligt. Kanske har klassen skrivit på ett större tygstycke som man hänger upp på lastbilens sida. Det är många traditioner kring studenten. Släktingar och vänner reser ofta från långt håll för att besöka och gratulera. För den som tar studenten är det en stor händelse. Man lägger flera år av studier bakom sig och öppnar upp för nya möjligheter.

Början på något nytt

Studenten är slutet på en epok och början på en ny. Det är nu som man börjar fundera på att flytta hemifrån och kanske börja studera på annat håll. Kanske vill man resa lite och tar ett uppehåll innan man studerar vidare eller så vill man börja arbeta direkt. Studentdagen är ett minne för livet och därför är det många som planerar den i väldigt lång tid innan. Det ska inhandlas mat och dekoreras. Beställas studentflak att åka på och en rad andra aktiviteter som ska ske under dagen. Musiken är också en viktig del för stämningen. Musik är faktiskt en konstform som blivit så pass vanlig och varierande att den ny också ofta innehåller någon form av budskap. Man känner igen sig och skapar minnen till låtar man hör. Musiken är en kultur som i flera religioner går i arv. Under studenten skriver man ofta egna låttexter som passar in på sin klass. Kanske skapar man en mixad spellista till flaket eller så hyr man in en DJ som spelar.

Studentflak kan bli förbjudet

När studentflaken framförs sätter det ofta stopp för mycket av den övriga trafiken i staden. För att andra ska kunna ta sig fram har man nu förbjudit student trafik på flera platser i Stockholm. Flaken orsakar svårigheter får brandkår och andra utryckningsfordon som måste kunna ta sig fram. Det är nu tredje året i rad som detta förbud existerar och troligtvis inte det sista. Stockholms Stad gick inför flaksäsongen 2014 ut med en guide om vart studentflak är förbjudet för att underlätta för alla firande och även medtrafikanter. Tillfälliga vägskyltar har placerats ut och förbudet gäller under hela säsongen för studentfirandet. Polisen övervakar att beslutet följs och gator som förbudet gäller på är exempelvis, Sergels torg, Sveavägen, Hamngatan, Kungsgatan och Klarabergsgatan. För att hålla sig uppdaterad innan man ger sig ut på studentdagen rekommenderas att man kikar in på guiden för att se vilka gator som man ska undvika just i år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>