E-cigaretter blir alltmer kontroversiella

Redan i fjol så beslutade Läkemedelsverket att ett 30-tal e-cigarett-märken skulle avkrävas ett godkännande som läkemedel innan deras produkter kan marknadsföras och säljas. Sedan slog Förvaltningsrätten fast att Läkemedelverkets beslut var helt korrekt. Nu har dock det skånska företaget överklagat domen i Kammarrätten vilket gör att de kan fortsätta få sälja sina produkter under tiden.

Marknaden för e-cigaretter ser dock inte lika ljus ut som den gjorde för bara något år sedan (då de figurerade i alla medier och Facebooks medgrundare köpte aktier i ett e-cigarettbolag för flera miljarder etc) då de lanserades som en revolutionerande produkt i kampen mot vanligt cigarettrökande.

Flera länder har redan förbjudit produkterna och WHO vill se en mycket hårdare reglering från bland annat EU (som hittills låtit varje enskilt medlemsland besluta själv). Den svenska regeringen har dessutom tillsatt en utredning huruvida produkterna ska klassas som tobak eller läkemedel som kommer vara klar under första eller andra kvartalet 2016.

Läs om faror och fördelar med e-cigaretter.

I dagarna publiceras dessutom en ny undersökning från Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City” som visar att cancerpatienter som röker e-cigaretter har lika svårt att sluta som de som röker vanliga cigaretter. Dessutom är nikotinberoendet större hos de som röker e-cigaretter.

Samtidigt måste man ju undra vem som sponsrar denna undersökning. Det är ju trots allt inte nikotinet i sig som orsakar cancer. Motståndet mot denna nya, relativt harmlösa produkt framstår som alltmer bisarr och man kan inte bli annat än lite konspiratorisk.

E-cigaretter verkar gå ungefär samma osäkra, och utdragna öde till mötes som elbilar (den första elbilen byggdes redan på 1800-talet!). Alla vet att det är en nyttigare, renare produkt, men det är penningstarka krafter i bakgrunden som vill annat.

Att hävda att man bör förbjuda e-cigaretter för att de uppmuntrar till ett beroende, eller eventuellt försvårar det för nikotinbrukare att sluta med nikotin är ett ganska ihåligt argument när man tar i beaktande att cigaretter, det vill säga gammeldags cigaretter med tjära och ett hundratal andra cancerframkallande ämnen, dödade fler människor under 1900-talet än såväl första som andra världskriget tillsammans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>