Överklassavdrag!

Gästinlägg av min vän P-O.

Det övre inkomstskikten i vårt land har under dem gångna mandatperioden fortsatt erhålla allehanda skattesänkningar riktade till sig genom nya kreativa avdragsrätter. Fem miljarder!!! Så mycket subventionerades de 4 allra rikaste procenten i landet bara under 2009 och kostnaden för Alliansens pig- och drängsavdrag har fortsatt att urholka statskassan under deras andra mandatperiod! Frågan är då vilka positiva sidoeffekter det givit att subventionera denna 4%’s badrumsrenoveringar innanför tullarna i Stockholm – har det gett några nya jobb – minskat fusket – gett svenska byggföretag några konkurrensfördelar mot övriga Unionen?

Kort sagt: Nej, inte ett dugg – eventuellt har andelen svart-kontraktorer minskat genom denna reform; men är det verkligen ett vettigt argument för att ha kvar en reform som kostar oss över 20.000.000.000:- årligen (lika mycket som hela polismyndigheten kostade under samma år)? Argument har lyfts från vänsterhåll att resonemanget påminner lite om att ”minska svartjobbet” argumenten påminner lite om att argumentera för att vi skall tillåta folk att köra fulla, urinera vart de ville, legalisera THC och inte minst ladda ned vad de vill från nätet hur som helst, så skulle kriminaliteten i Sverige störtdyka – men är det verkligen någon som ser det som ett seriöst argument för att legalisera rattfylla och marijuanarökande?

Ett annat argument är att det är bra för äldre och kvinnor att kunna få hjälp med huset och läxläsning för att få ihop livspusslet. Javisst, det är jätte bra för dem som har råd att de kan betala någon för att ta hand om sina barn och få lite billigare hantverkare när de bygger ut sitt nya hemma-spa. Men inte ens för den svenska överklassen är denna reform helt lyckad.

Tittar vi på priserna så har de mellan perioden 2006-2010 ökat med drygt 20% för RUT- och ROT-yrken och inom loppet av 16-år kommer hela subventionen har ätits upp av företagens prishöjningar. Tanken när avdraget infördes var att en lågkonjunktur skapad av finanskapitalisterna seglade upp. Bankirernas framfart på den internationella finansmarknaden skulle således mildras av att reparationer som ändå ska göras tidigareläggs på grund av avdraget. Men hur kommer det sig då att dels inte Sveriges Kommuner och Landsting fick del av denna subvention då det är dem största byggherrarna på den svenska marknaden och ännu märkligare – varför höjs nu inga röster på att avskaffa dessa avdrag när konjekturens vindar har vänt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>